12jan

BREXIT - Addendum

De Brexit is inmiddels ook in de praktijk een feit.
Het Verenigd Koninkrijk heeft op 1 januari 2021 de douane-unie en de Europese interne markt verlaten.

Het vorige nieuwsbericht van 9 december 2020 mbt de BTW-technische gevolgen blijft gelden.

Bijkomend vermelden we nog de volgende aanvullingen:


 • Het vertrek van de goederen is altijd leidend om het BTW regime te bepalen. Bv de goederen zijn vertrokken op 28 december, maar komen pas op 20/1/2021 aan in het VK. Dan moet nog een intracom verkoop factuur opgemaakt worden.
 • Indien er post-Brexit een creditnota gemaakt moet worden voor een factuur van vóór 1/1/2021, dan moet dit ook een intracom CN zijn. U dient dan tijdelijk de BTW instellingen van de klant terug op EU te zetten + de CN maken + de instellingen opnieuw op export zetten. 
 • Niet te vergeten: Noord-Ierland heeft een bijzondere status: handel met dit land blijft intracommunautair ! Indien u handelt met Noord-Ierland, moet u in ons GENCOM ERP-pakket nog de volgende aanpassing doen ifv de Intrastat aangifte: 
  • Ga naar "Finad-Basis-Parameters-Landen" 
  • Selecteer "Noord-Ierland" 
  • Vul bij de INTRASTAT (landcode) in : XI (hoofletter i) - hier stond eerst XU voor UK maar wordt dus XI 
 • Wanneer u in december 2020 facturen heeft gestuurd aan UK klanten, moeten die nog opgenomen worden in de IC listing (ICP opgave in Nederland). In dat geval dient u tijdelijk de BTW instellingen van de klant terug op EU te zetten + IC listing opmaken (én bewaren!) + de instellingen opnieuw op export zetten.  Indien u wenst, kunnen we u een overzicht bezorgen van uw UK verkopen van december 2020 (via SQL). Neem dan gerust contact op. 
 • We kregen ook de volgende vraag: Wat met de BTW nummers die momenteel ingevuld zijn bij uw UK klanten? Mogen die nog mee afgedrukt worden op de factuur?
  Hiervoor hebben we de nodige navraag gedaan: de vermelding UK-BTW nummer wordt overbodig, maar kan ook geen kwaad.

Heeft u nog vragen, aarzel niet, het Gencom-team staat u graag te woord !


Deel dit bericht
GENCOM BE
Schemkensstraat 6
3583 Paal-Beringen
T. +32 11 450 550
E. info@gencom.be
Divide